A gyógyító tánc, test és lélek harmóniájaTáncterápia

Egy mozdulat olyan akár egy pillanat, eltűnik, és nem marad más nyoma csak egy érzés, amit a mozdulat jelentett. A tánc a mozgás legharmonikusabb, legkifejezőbb formája. Olyan univerzális kommunikáció, amit minden ember megért. A mozdulatok, a testtartás, az arckifejezés sokkal többet mond, mint amit szavakkal ki lehetne fejezni. Tánc közben megszűnik a külvilág, nem marad más csak a zene és a mozgás. Határtalan örömöt, felszabadultságot, könnyedséget lehet átélni, miközben táncol valaki. De a tánc nemcsak erre való. Az ősi kultúrákban még természetes volt, hogy a természeti erőket, az isteneket tánccal köszöntötték, a gyógyító táltosok, sámánok a táncot is használták a betegségek legyőzésére.

Napjainkban ismét kezd feléledni a tánc terápiás, gyógyító hatása. Minden betegség mögött meg lehet találni, valamilyen lelki, érzelmi problémát, eltemetett régi sérelmeket, traumákat, el nem engedett veszteségeket. Napjaink rohanó életvitele, a munkahelyi, családi konfliktusok egyre halmozódó terhei bizony mély nyomot hagynak a legtöbb emberen. A hétköznapokban a mozgást általában csak a legszükségesebb, gyakran már automatikus mozdulatok ismétlődése jelenti nap-nap után.

Az ilyen káros fizikai terhelés mellett még a pszihés gondok is ólomsúllyal nehezednek az egész testre. Nagyon jól látszik ez a testtartáson és a váll, a nyak, a gerinc betegségeiben. Ezek a feszültségek az izomzatban is jelentkeznek, észrevétlenül alakul ki egy görcsös testtartás. Ennek számos következménye is van: fejfájás, magas vérnyomás, emésztőszervi problémák, mozgásszervi betegségek.

Hogyan tud a tánc ezen változtatni?

Tánc közben az izomzat egészen más, dinamikus mozgást végez, mint ami a napi szokásos rutin tevékenységekhez szükséges. Ezáltal az energia pályák (meridiánok) blokkjai oldódnak, a vér és nyirokkeringés normalizálódik. A fizikai, élettani változásokon túl, az érzelmi feszültségek, indulatok lecsendesednek, feloldódnak.

A táncterápiás csoportfoglalkozásokon mindenki a saját ritmusában, érzései, gondolatai által vezetve mozog. Nincsenek előírt, szabályosan végrehajtandó, ismétlődő gyakorlatok. A zene ritmusára, könnyedén, felszabadultan táncol mindenki. A csoporttal való első találkozás kezdeti tartózkodása, feszengése észrevétlenül oldódik fel a közös táncok, beszélgetések alatt. A foglalkozások nemcsak a táncról szólnak. Mozgás közben a figyelmet az egyes testrészekre irányítva mindenki megérezheti, hogy milyen csodálatos összhangban működik a talpától a feje búbjáig az egész teste. Teljes bizonyossággal meg lehet érezni, hogy milyen mozdulat esne jól a lábnak, csípőnek, karnak, a törzsnek, fejnek. Ahogy befelé a testre irányul a figyelem, a különböző betegségek, fájdalmak is tudatosodnak, előjöhetnek a kiváltó érzelmi okok, emlékek. Sokszor így derül ki, hogy mi mindent hordoznak még tudat alatt az egyes szervek. Ezeknek az emlékeknek az elengedése, a rossz, negatív érzések átformálása tánc közben szinte észrevétlenül történik meg. A résztvevők nemcsak magukra, befelé figyelnek, hanem a csoport egészére is. A teremben mindenki érzékeli a többiek jelenlétét, mozgását. A csoportos gyakorlatok során fokozatosan kialakul egy egységes közös tánc, melyben mindenki egy ütemre mozdul, lélegzik. A csoport képes úgy mozogni, táncolni, mintha akkor és ott minden résztvevője egy emberként létezne. Szinte megáll az idő, észre sem lehet venni, hogy eltelt másfél-két óra.

A foglalkozások végén mindig van lehetőség arra, hogy az ott megtapasztalt dolgokat, bárki leírja, lerajzolja, elvigye magával vagy elmondva, megossza a többiekkel is. A cél az, hogy a napi mókuskerékből kiszállva mindenki felfedezze önmagában a boldogságot, örömöt, nyugalmat és ráébredjen a saját értékeire.

A tánc mindenkinek ajánlható, nincs korhoz kötve, mindenki képességei és lehetőségei szerint naponta akár otthon is táncolhat önmagának.

Cikkek

Tanfolyamok

Videók