Tavaszi fáradtság és az ásványi sók hiánya

A téli szürkeség, a hosszú éjszakák és rövid nappalok után végre érkezik a tavasz, napsütéssel, éledő természettel. Mindezek ellenére sokan úgy érzik, alig van erejük, könnyen elfáradnak, de mégsem tudnak jól, kiadósan aludni, pihenni. Gyerekek az iskolában figyelmetlenek, türelmetlenek, egyre fáradtabbak. Van, aki úgy érzi, lassan kimerülnek a tartalékai. Gyakoriak a felső-légúti tünetek, elnyúló gyógyulással és visszatérő problémákkal. Egyre többször merül fel a kérdés, mi lehet a kiváltó oka a felsorolt tüneteknek és hogyan segíthetjük szervezetünket, hogy a téli hónapok után felfrissüljön?

Ha a sejtek ásványi anyag tartalma nem elegendő, vagy eloszlásuk nem megfelelő, az életfunkcióik jelentősen romlanak. Ez szervezetünk minden sejtjére igaz, legyen az méregtelenítő, kiválasztó szövet, izom esetleg kötőszövet vagy a vér alakos elemei. A különböző szövettípusok ásványi anyag igénye más és más, ezért hiányuk vagy nem megfelelő eloszlásuk más helyeken hoz létre tüneteket. Schüssler doktor rendszerbe foglalta azt a 12 biokémiai funkcionális sót melyeknek kiemelt fontossága van szervezetünk működése szempontjából.

Ezek közül a tavaszi fáradtság, erőtlenség, visszatérő megbetegedések esetén a következő ásványi sók pótlását érdemes megfontolni:

Vas-foszfát (Ferrum phosphoricum)

Hiányában fáradékonyság, koncentrációs nehézségek, szívdobogásérzés, lüktető fejfájás, visszatérő betegségek jellemzőek. A szemek környékén az orrgyöktől kiindulva barnás-lilás elszíneződés is látható. Jellemző még a fül és az arc kipirosodása, amely a homlokon is megjelenik. A sejteken belül olyankor is lehet már vashiány, amikor a vérszérum vaskoncentrációja még megfelelő. A vas felszívódása, eljutása a csontvelőbe, majd beépülése sok tényező függvénye. Schüssler doktor által rendszerbe foglalt és a homeopátiában alkalmazott eljárással készült funkcionális sók tartalmazzák azt az információt is ami ahhoz szükséges, hogy a vas oda jusson el ahol szükség van rá. Ezt az ásványi sót elsősegély szerként is használjuk D12-es hígításban akut gyulladásos eseteknél, a légutak vagy a gyomor bélrendszer nyálkahártyáját érintő lázas folyamatoknál, sérülések, túlzott fizikai megerőltetés esetén. Ilyenkor az első két órában negyedóránként egy tablettát javasolunk, majd a tünetek enyhülésével 3-4x1-2 tabletta naponta a tünetek fennállásáig. Kimutatott vashiány, vérszegénység esetén D6-os hígításban naponta 3x1 tabletta két-három hónapon keresztül. Sokszor ennyi idő kell még a vasraktárak feltöltődnek. Vashiány esetén kalcium foszfátot (Calcium phosphoricum) is célszerű szedni a vérkép normalizálódásáig.

Kálium- foszfát (Kalium phosphoricum)

Ez az ásványi só az agy energiaforrása és egyben természetes nyugtatója. Minden olyan tünet esetén javasolt, ami a központi idegrendszert érinti. A hangulati zavarok is ide tartoznak, a depresszió enyhe vagy súlyosabb formája, az indok és értelem nélküli rosszkedv, levertség, szorongás, félelem, ami nem köthető konkrét eseményekhez. Olyankor is szükséges lehet, ha túlzott szellemi munkát végzünk, vizsgaidőszak, érettségire felkészülés idején. Ennek a sónak a hiánya is megmutatkozhat az arcon. Jellemző lehet a szürkés árnyalat a szem környékén, beesett halánték, fénytelen, apatikus tekintet.

Magnézium foszfát (Magnesium phosphoricum)

A magnézium a sejtek anyagcseréjében, az oxidációs folyamatokban elsődleges fontosságú. Azok a szövetek érzik meg először a hiányát, amelyek különösen nagy energiafelhasználással működnek, ezért a magnézium hiány leginkább az izom és idegrendszer teljesítőképességének csökkenését eredményezi. Az izomzat fokozott görcskészsége miatt, kis erőkifejtésre vagy akár nyugalomban is jelentkezhetnek izomgörcsök, izomrángások, nemcsak a nagy mozgatóizmokban, hanem az arc apró mimikai izmaiban pl. a szem környékén is. Nemcsak a harántcsíkolt izomzat, hanem a belső szervek simaizmai is fokozott görcskészséggel reagálnak a magnéziumhiányra. Gyomorgörcs, menstruációs panaszok erősödnek ilyenkor, a szív koszorús ereinek görcse pedig anginás tüneteket hozhat létre.

A központi idegrendszer fokozottan érzékennyé válik a stresszre, álmatlanság, feszültség, idegesség, nyugtalanság jelzi a magnéziumhiányt.

Az arcon a magnéziumhiányt az orcák kipirosodása jelzi, ami időnként a nyakra, dekoltázsra is ráterjed, erőteljes melegség érzettel párosulva.

Ezek az ásványi sók nemcsak tavasszal fontosak, hanem az év bármely szakaszában, amikor hasonló tüneteket tapasztalunk magunkon. Jobb is lenne talán nem megvárni, míg kimerülnek a tartalékok, hanem folyamatosan gondoskodni ezek megfelelő utánpótlásáról.

dr. Herczeg Andrea